De bezem veegt door met Dennis van der Meer

De bezem veegt door met Dennis van der Meer

Ruim vier jaar geleden besloot ik lid te worden van JCI. In eerste instantie kwam ik in aanraking met JCI Rotterdam Haven via een toenmalig collega bij Grant Thornton te Rotterdam. Maar al snel bleek het praktischer te zijn om lid te worden van de JCI uit mijn woonplaats en vandaar dat ik bij Junior Kamer Gorinchem kwam.

Na vier jaar werd ik gevraagd door de huidige voorzitter Babette om plaats te nemen in het bestuur. Ik hoefde daar niet lang over na te denken, want ik vind dat je altijd de daad bij het woord moet voegen als de gelegenheid zich aandient. Ik vind het tot nu toe een leerzame en boeiende ervaring, vooral dankzij de mede-bestuurdersleden.

Naast JCI besteed ik graag tijd aan mijn gezin en aan hardlopen en golf. Maar zoals de meesten onder ons, besteed ik de meeste tijd aan mijn werk. Zoals gezegd, ben ik werkzaam bij Grant Thornton (GT). Het is één van de grootste internationale accountants- en adviesorganisaties ter wereld. Vooral in het Verenigd Koninkrijk en de VS behoort GT tot de absolute top. Maar helaas moet je de naam in Nederland vaak drie keer spellen en is de bekendheid niet zo groot. Daar wordt momenteel hard aan gewerkt, waarbij vooral de adviesdiensten tot de groei en bekendheid moeten gaan zorgen.

Ik ben werkzaam bij de afdeling Forensic & Dispute Services dat onderdeel is van het onderdeel Advisory Services. Bij Forensic wordt vaak gedacht aan de politieseries zoals CSI New York of aan fraude. Vanzelfsprekend doen wij regelmatig onderzoek naar mogelijke fraude-gevallen in de private en publieke sector, maar onze dienstverlening bestaat uit veel meer dan dat.

Volgens de Van Dale betekent ‘forensisch’: gerechtelijk. Onze dienstverlening is vrij breed, maar in het merendeel van de gevallen worden onze bevindingen in de vorm van memo’s van bevindingen of rapporten ingebracht in een gerechtelijke procedure. Wij voeren feitenonderzoek uit ten behoeve van waarheidsvinding, waarbij wij in principe geen oordeel over de feiten zullen geven. De feiten dienen voor zich te spreken.

Door de grote diversiteit van opdrachten, van faillissementsonderzoek, klassieke fraudes tot ondersteuning bij litigation/mediation trajecten, heb ik geen standaard werkweken. De afgelopen weken heb ik de curatoren in het faillissement van Imtech ondersteund in hun onderzoek naar de oorzaken van het faillissement. Mijn IT-collega’s hebben eind vorig jaar de digitale omgeving (e-mail, werkstations en servers) van Imtech veiliggesteld. Wij maken gebruik van forensische/e-discovery software (Summation van AccessData), waarmee zeer grote hoeveelheden (miljoenen) digitale gegevens gestructureerd te doorzoeken zijn en de relevante feiten inzichtelijk gemaakt kunnen worden. De hoeveelheid documenten valt te vergelijken met de hoeveelheid pagina’s uit een grote universiteitsblibliotheek.

Het verwerken van dergelijke grote hoeveelheden data, vereist de juiste kennis en de nodige ervaring. Er kan worden gekozen voor het uitvoeren van ‘keyword’ searches of voor het verwerken van zogenoemde batches. Batches zijn op basis van vooraf gedefinieerde parameters (bijvoorbeeld specifieke keywords, personen en/of periodes) samengestelde hoeveelheden data. Het valt te vergelijken met klaarzetten van stapeltjes van documenten die kunnen worden bekeken op relevantie in plaats van de gehele bibliotheek te hoeven bekijken.

Normaal gesproken voeren wij dergelijke toedrachtsonderzoeken in faillissement meestal zelfstandig en in opdracht van de curator uit, maar in de huidige opdracht voor het faillissement van Imtech begeleiden wij slechts de curator bij het uitvoeren van zijn eigen onderzoek. Ik heb momenteel een projectmanagersrol, waarbij ik de medewerkers van de curator training en begeleidt in het doorzoeken van de grote hoeveelheden data. Daarnaast ben ik trouble-shooter voor technische issues die zich voordoen bij het gebruik van de software. Al met al is het een hele boeiende klus, maar ik kijk weer uit naar andere opdrachten. Het leuke van dit werk is dat je elke paar weken/maanden een nieuw soort opdracht hebt.

Zo ben ik naast een expert in het doorzoeken van grote hoeveelheden data ook open bronnen specialist. Ik voer achtergrondonderzoeken uit naar personen met betrekking tot reputatierisico’s, maar ook in het achterhalen van ‘verborgen’ vermogen’. Al met al een mooie job met grote diversiteit aan opdrachten.

Mocht je na het lezen van mijn verhaal nog vragen hebben, dan ben ik altijd bereid om die vragen met veel plezier te beantwoorden.