Lezing Cees Smit – Koninklijke Nederlandse Geleidehonden Fonds

Lezing Cees Smit – Koninklijke Nederlandse Geleidehonden Fonds

De dierendag van 2016 zijn de leden van de Junior Kamer Gorinchem te gast bij het Natuurcentrum Gorinchem. Het Natuurcentrum bevindt zich in het Gijs van Andelpark en wordt in de volksmond de kinderboerderij genoemd, maar het is veel meer dan dat. Het is een natuur- en milieu educatief centrum, er vindt dagbesteding plaats voor mensen met een beperking en het restaurant biedt de mogelijkheid voor een heerlijke lunch. Het is daarom niet voor niets dat de kamer het Natuurcentrum dit jaar gekozen heeft als goed doel. Deze avond kunnen wij deze inspirerende locatie gebruiken voor een lezing van Cees Smit, ambassadeur van het Koninklijke Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF).img-20161004-wa0004

De voorzitter van het Natuurcentrum, Maria Wiebosch, opent de avond met een stukje historie van het Natuurcentrum en een visie op de toekomst. Het Natuurcentrum heeft moderne, ambitieuze plannen en wil graag de Gorinchemse gemeenschap blijven informeren en vermaken op het gebied van natuur en milieu. Vervolgens geeft Maria het woord aan Cees Smit die met Lenno, zijn huidige geleidehond is afgereisd naar Gorinchem. Het is een speciale lezing, want na dat Cees 25 jaar ambassadeur is geweest voor het KNGF, zal dit zijn laatste avondlezing zijn.

De KNGF is één van de belangrijkste opleidingsinstituten voor hulphonden in Nederland. Andere bekende organisaties zijn de scholen van Herman Jansen en Martin Gaus. De KNGF bestaat ongeveer 80 jaar, maar er werden al blindengeleidehonden gebruikt in de Romeinse tijd. De honden helpen een blinde bij het ontwijken van obstakels en ze kunnen bijvoorbeeld aangeven wanneer een trap begint. Nu weet Cees zelf het aantal traptreden van een groot aantal stationstrappen uit zijn hoofd, maar ook de honden kunnen erg goed routes onthouden (soms al na een enkele keer). Het moeilijkst voor de honden is om obstakels op hoogte te herkennen (waar de hond onderdoor kan, maar de blinde niet).

2016-10-04-21-18-58Het begeleiden van een blinde is voor een geleidehond de meest uitdagende taak die hij kan krijgen, slechts ongeveer 60% van de geselecteerde honden is hiervoor geschikt. De honden die hier ongeschikt voor zijn, kunnen in veel gevallen woorden ingezet voor het vergezellen van mensen met autisme of bijvoorbeeld posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). Honden worden getraind om mensen met PTSS bij de veelvoorkomende nachtmerries te wekken. Andere honden worden opgeleid om mensen met straatvrees te vergezellen, of als assistentiehond voor mensen met een lichamelijke beperking. Voorkomende taken zijn dan bijvoorbeeld het bedienen van het licht, objecten ophalen of helpen bij het vullen en legen van de wasmachine. Uiteindelijk is de totale uitval van honden hierdoor maar 3% en dan is er meestal sprake van een fysiek probleem. Het trainen en ‘onderhouden’ van een geleidehond kost ongeveer €35.000,- over zijn gehele leven. Dit omvat de keuring, training, pleeggezin en verzorging. Op basis van hun ras en ouders worden potentiële geleidehonden geselecteerd. Het eerste jaar verblijven ze bij een pleeggezin waarna ze ongeveer 6-8 maanden intensief getraind worden. De training vindt plaats in Amsterdam en met ongeveer 80 honden tegelijk. Cees is erg blij met zijn huidige geleidehond. Het is een natuurtalent, want Lenno rondde zijn training in slechts 4 maanden af!

Om iemand te trainen om met een geleidehond te leven, gaat die persoon 2 weken intern bij KNGF in Amsterdam (bij een vervangende hond is dit 1 week). Vervolgens gaat een trainer voor 3 dagen mee naar de nieuwe woonplaats van de hond. Zo werd Cees getraind met zijn eerste hond Rick. Rick was een goede geleidehond, maar wilde niet alleen thuis blijven. Daarnaast was hij nog weleens eigenwijs in het bos, dan wilde hij niet meer terugkomen. Als een hond met pensioen gaat (bij een leeftijd van 10 jaar), mag hij naar een pleeggezin, worden weggegeven aan een relatie of zelf gehouden. Cees heeft Rick na zijn pensioen zelf gehouden. Er bestaat een lange wachtlijst voor dit soort pleeggezinnen, want deze honden zijn erg gewild. Cees’ 2e hond heette Jethro, maar die moest helaas na 5 jaar voor dit werk worden afgekeurd omdat hij niet zelfstandig de trein in en uit kon. De voorlaatste hond was Lewis en die was erg goed, echter Cees’ huidige hond Lenno is nog beter. Lenno is erg gericht op zijn baas, is erg rustig en wil op zijn tijd lekker spelen. Zijn geleiding is erg goed, hij heeft een erg goed geheugen en is dol op kinderen. Kortstondig, tussen Lewis en Lenno heeft Cees Gimmick gehad. Er was eigenlijk van het begin af aan al geen klik met deze hond, maar Cees besloot het toch te proberen. Het gebrek aan klik was een belangrijk signaal, want helaas is Gimmick na 7 weken weer teruggegaan omdat het niet werkte. Gimmick is toen een buddy-hond geworden.

Mede dankzij de geleidehonden heeft Cees altijd kunnen werken. Probleemdossiers op het gebied van personeelszaken waren zijn specialiteit. Mensen vinden Cees erg toegankelijk, hij is goed in luisteren en het leek in zijn werk ook te helpen dat hij mensen niet kon zien. Naast deze carrière heeft Cees een aantal succesvolle boeken geschreven (‘Harteloos’, ‘Krijg ik nog een zoen van je’ en ‘Vanavond breng ik eten’). De royalty’s van al deze boeken gaan naar goede doelen, bijvoorbeeld naar stichting ‘Light for the world’. Deze stichting verzorgt oogoperaties in Afrika. Andere opbrengsten zijn ten goede gekomen van een aantal hospices.

Het verhaal van Cees illustreert het zeer nuttige werk dat KNGF verricht. Het geeft vrijheid en mobiliteit aan mensen die dat anders misschien moeten missen. De honden van Cees hebben zijn leven rijker gemaakt: ze hebben zijn succesvolle carrière geholpen en het aantal sociale contacten verhoogd. Wellicht is Cees mede hierdoor ook nog eens een succesvol auteur, waarmee hij de wereld letterlijk een stukje beter maakt.

http://www.natuurcentrumgorinchem.nl
KNGF
Website Cees Smit