Vrijmetselarij in Gorinchem, eindelijk het geheim ontsluierd…of toch niet?

Vrijmetselarij in Gorinchem, eindelijk het geheim ontsluierd…of toch niet?

Door uw bijzonder nieuwsgierige verslaggever Stefan Stroosnijder.

Op dinsdag 1 maart jl. was het eindelijk zover. De Junior Kamer Gorinchem ging op bezoek bij dat mysterieuze genootschap waar iedereen wel eens wat van gehoord heeft maar niet precies weet wat het is: de Vrijmetselaars. Nou ja op bezoek, we kregen een rondleiding in het Gorcums Museum want het hoofdkwartier van de loge Orde en Vlijt was verboden terrein.

Maar goed, het museum was daarna het beste alternatief want er was een tentoonstelling georganiseerd over de vrijmetselarij in Nederland en in het bijzonder het 200 jarig bestaan van de loge Orde en Vlijt in Gorinchem. De talrijk toegestroomde JKG leden werden meegenomen op een reis door de vrijmetselarij. Echter was het verhaal van onze gids toch nog in de nodige mysteriën gehuld, ondanks de vaak scherpe en nieuwsgierige vragen van de kamerleden. Na een ruim uur bleven we met nog meer vragen achter dan we voorheen al hadden, want hé die vrijmetselaars zijn echt wel interessant!

Na onze gids bedankt te hebben zijn we met alle leden nog een hapje wezen eten in de stad en passeerden de diversie mysteriën van de Vrijmetselaars nogmaals de revue. Daarnaast werden er de nodige vergelijkingen gemaakt tussen de JKG en Orde en Vlijt. Grootste verschil: JKG is veel meer zichtbaar dan Orde en Vlijt. Gelukkig maar ook want dat is natuurlijk 1 van onze belangrijkste speerpunten: iets voor het maatschappelijk belang betekenen in onze regio!

Al met al was het een bijzonder boeiende avond waar de sluier van de vrijmetselarij een tipje is opgelicht, maar er vooral een cliffhanger is blijven hangen om meer te weten te komen en ja de enige manier om dat te doen is lid te worden…